K9 NOSE WORK®

Velkommen til NW-skolen - Stedet hvor DIN hund er i CENTRUM

NOSE WORK er den nye aktivitet og hundesport indenfor næsearbejde med hunden, som er i rivende udvikling. - faktisk den hurtigst voksende hundesport mange steder i verden. Begrebet NOSE WORK er således ikke blot almindeligt næsearbejde, men er faktisk en aktivitet som udspringer af søgearbejde fra den virkelige verden som f.eks. narkohunde, hunde i lufthavenen etc. En nose work hun er dog IKKE en specialsøgshund! Hovedformålet er, at hunden skal have det SJOVT.. Da hunden bruger sin fornemmeste sans nemlig næsen - kan alle være med "i legen". 

Jeg har beskæftiget mig med Nose Work i snart mange år, og er én af blot 3 i Danmark, som er certificeret K9 Nose Work® instruktør CNWI (Certified Nose Work Instructor) fra grundlæggerne af Nose Work i USA nemlig K9 Nose Work®. - NACSW™. Kun CNWIs må bruge denne betegnelse.

Velkommen til K9 Nose Work® - DIN sikkerhed for kvalitet og ikke mindst HENSYNTAGEN til alle hunde i Nose Work.

Hos Lorup Hundecenter arbejder hundene altid enkeltvis, hvorfor også hunde, som behøver afstand, kan være med! Der er naturligvis instruktør på alle øvelser, så du kan lære mest muligt.

Lorup Hundecenters K9 NOSE WORK®SKOLE har næsten alt du leder efter.  Der er løbende kurser på alle niveauer, indhold og længde - også med internationale instruktører. Da jeg er en del ude at holde eksterne kurser, både i ind- og udland, kan det være, at jeg ikke lige har hvad du søger, Skulle du have et helt konkret ønske, men ikke finder det i kursusudbudet, så send mig gerne en mail på  info@loruphundecenter.dk

Hvad er Nose Work?

NOSE WORK er en spændende og inspirerende aktivitet/hundesport, som passer til alle typer hunde. I sin enkelhed går det ud på at give hunden afløb for en del af dens naturlige behov nemlig at bruge næsen og komme ud og søge efter nogle specifikke dufte.

Nose Work er inspireret af specialsøg fra den professionelle verden men dog med helt andre krav som passer alle hunde.  

At lære hunden at søge styrker relationen mellem hund og ejer. En fremragende aktivitet – som holder hunden i form både fysisk og mentalt, og som giver hunden mulighed for at få afløb for dens energi via dens naturlige instinkter. En aktivitet der egner sig både til super aktivering for familiehunden og som konkurrencesport. 

NOSE WORK er for alle racer, alder eller tidligere erfaring. Selv re-aktive hunde, som ikke er gode til andre hunde, som behøver afstand eller generelt usikre hunde kan få stor glæde af Nose Work. Alle hunde arbejder nemlig enkeltvis. Hunde som har skavanker kan sagtens være med til træningen men dog ikke gå til konkurrencer i Danmark.

Jamen hvad er så K9 Nose Work®?

K9 Nose Work® er registreret varemærke for den oprindelige Nose Work fra USA. Kun instruktører uddannet under organisationen NACSW™(CNWI) må benytte sig af dette navn, når der udbydes kurser. Alle kurser/instruktører verden over uddannet under K9 Nose Work er således ens, med samme værdier og tilgang til Nose Work.

Som kursist vil du være velkommen med hvilken som helst hund du har. K9 Nose Work® har følgende udgangspunkt for alle hunde:

  • At få hvilken som helst hund til at blive engageret i "legen" Nose Work - uanset baggrund
  • At lære føreren at læse hunden, så de forstår hvad den laver og opbygge et team-forhold
  • At have det SJOVT med hunden
  • At sørge for at hunden får mulighed for at søge uden en masse forstyrrelser (f.eks. andre hunde) 
  • At lade hunden søge/arbejde i et "lydighedsfrit" miljø - lade hunden være hund!

Alle hunde arbejder enkeltvis

Skriv en tekst her

Skriv en tekst her

Skriv en tekst her

Skriv en tekst her

Hvad går det ud på?

Ideen med NOSE WORK er helt enkelt, at hunden skal komme til en ny situation/plads og udføre et søg. Det er således en aktivitet, som man kan "have med sig" alle steder. I Nose Work benytter man virkelighedsnære søgemiljøer, og kan i princippet gennemføres hvor som helst.

Træningen er bygget op omkring søgning efter 1-3 specielt udvalgte dufte (se nedenfor) i 4 forskellige miljøer:

1) beholdersøg

2) indendørssøg

3) udendørssøg på et afgrænset område

4) køretøjssøg  (kan være på alle køretøjer så ej blot "bilsøg" som det ofte benævnes!)

Duftprøve / NW1 beholdersøg

I DKK har man ikke nogen duftprøve men går direkte til NW1..Dog ligner beholdersøg i NW1 meget en duftprøve i set-up.

En duftprøve er simpelthen for at sikre, at hunden kan duften - og ikke mindst -, at føreren kan læse hundens signaler for, hvornår den har fundet duften. En rigtig vigtig grundsten i Nose Work.

I andre lande har man derimod dette krav. I USA ORT (Odor Recognition Test), i Norge LGT (lugt genkenningstest, i Finland Hajutesti  og i Sverige DP (duftprøve).

Nose Work i Sverige (SNWK/SKK)

Mange fra Danmark vil rigtigt gerne bare "Nose Work'e" mere, og tager over Sundet til Sverige for at prøve konkurrencer der. Reglerne er nogenlunde de samme, men har ikke så meget fokus på fejl som i DK. Søgene er oftest lidt sværere end i DK, så der er noget at arbejde med.

Nose works udvikling i Sverige er således: Den 1.1.2017 blev Nose Work en officiel hundesport i Sverige under SNWK (Svenska Nose Work Klubben)/SKK. Sverige var således det første europæiske land, hvor NW blev officielt. Det var en lang proces på over 2 år at komme frem til det endelige regelsæt. Man ville først gøre sig en masse erfaringer.

Jeg er selv blevet uddannet Nose Work konkurrencedommer/FCI i Sverige under SNWK/SKK. På grund af at jeg bor i Danmark men er uddannet i Sverige, kan jeg desværre ikke få lov til at virke som dommer i Sverige. 

Du kan læse mere om den svenske Nose Work Klub på www.snwk.se.

Hvilke dufte arbejder man med?

Hvilke dufte arbejder vi med?

Danmark (DKK) arbejder man man følgende dufte:

1) Lavendel

2) Eukalyptus

3) Anis

Alle i form af æteriske olier.

Lorup Hundecenter vil naturligvis køre med de danske konkurrencedufte (hydrolat/"smittet materiale"), men har man ønske om enten de amerikanske/norske dufte eller de svenske dufte er det absolut også en mulighed.

 

De amerikanske dufte (+ norske) - alle æteriske olier

1) Birk

2) Anis

3) Kryddernellike
 

De svenske/finske/islandske dufte - alle HYDROLATER

1) Eukalyptus

2) Laurbærblad

3) Lavendel

Det er således ikke helt samme dufte over hele linien i Norden. Men det er jo også et faktum, at når hunden "kan sit søgekram", er indlæringen af en ny duft IKKE svær.

Min personlige præference er at anvende HYDROLATER af følgende grunde: sikkerhed for både hunde og mennesker, nemhed og den meget mindre risiko for at "smitte" miljøet (alle de steder hvor man placerer en duft). Æteriske olier er meget stærke, og skal omgås/håndteres korrekt.

Hydrolater er et biprodukt ved destillering af urter og blomster til æteriske olier. Disse hydrolater har ingen kendte bivirkninger. Alle tre hydrolater samt nogle andre anvendelige beholder osv kan købes her i Lorup Hundecenter. Se mere her.

Eucalyptus
(eucalyptus globulus & aqua)

Laurbærblad
(laurus nobilis & aqua)

Lavendel
(lavandula angustifolia & aqua)

Alle Nose-Work-kursister hos os får duft-materiale med hjem at træne videre på. Herudover kan man som kursist naturligvis købe de anvendte hydrolater.

Skulle man på et senere tidspunkt ønske at arbejde med andre dufte - altså lære hunden flere dufte - er det relativt nemt at lære hunden disse. Når hunden først har fået "grundstenene" i søgearbejdet, så er indlæring af nye dufte ikke svær.

Hvordan træner vi Nose Work?

I Lorup Hundecenter er træningen ud fra K9 Nose Work® fra USA.  Rent praktisk betyder det, at indlæring sker ud fra hundens naturlige instinkter. Vi skal lære af hunden - ikke os som skal lære hunden noget.

I Lorup Hundecenter træner vi alt op fra starten, så alle hunde/ejere uanset tidligere erfaring har mulighed for at være med og lære.

Vi lægger stor vægt på at få forstærket HØJ motivation og glæde i søgearbejdet helt fra begyndelsen. Vi lægger meget stor værdi ind i at lægge et godt fundament i selve søget. Vi ønsker en hund, som har høj selvstændighed og glæde med minimal indflydelse fra sin ejer. Det er nemlig sådan man får en god, stabil søgehund med høj motivation. Som så meget andet, er det SÅ vigtigt i det videre forløb, at fundamenttræningen er grundigt indarbejdet.

Vi starter aldrig at træne ud fra "regler", da det begrænser træningen. Er man konkurrenceinteresseret lægger vi det ind undervejs.

Indlæring af duft/markering?

Efter K9 Nose Work® INTRO, hvor der lægges et grundigt fundament, går vi videre med K9 Nose Work® INTRO til duft. Vi skynder os ikke men giver hunden mulighed for at lære "legen" først.

Vi starter således IKKE med indlæring af hverken duft eller markering. Vi har først og fremmest fokus på at hunden opfylder visse kriterier, inden at første duft indlæres og hvis man ønsker en indlært markeringsadfærd..Når det kommer til stykket, er indlæring af duften det nemmeste.  

HUNDENS MARKERING

Der er følgende typer af markeringsadfærd:

► NW-markering - hunden kigger tilbage på føreren, når den finder duftkilden. Den viser intensitet i sit blik og i hele kroppen

► "Fryse-markering" - hunden holder snuden nærmest som "frosset fast på kilden

► Visuel "fryse-markering" - hunden har fokus på kilden med hoved frremad men den rører ikke duftkilden

►  Sit

► Dæk

Husk dog på, at I Nose Work er det OS som mennesker som skal lære noget - hunden kan allerede. Vi skal blot fange og belønne dens kommunikation med os!

For nogle hundetyper fungerer det rigtigt fint at indlære en markeringsadfærd - specielt højtkørende, deciderede arbejdshunde eller specielt hunde, som har udviklet en eller anden form for uønsket problemadfærd. Men det er absolut ikke tilrådeligt for alle hunde.

Risikoen for fejlmarkering!

Den største risiko er, hvis man starter indlæring af en markeringsadfærd på et for tidligt tidspunkt af træningen, at man kan få en hund som begynder af fejlmarkere. Dette skyldes simpelthen, at  selve markeringen således får større værdi end søget. Når hunden løber ind i "frustrationsmuren" af en eller anden årsag, kan den slå over i det den har lært nemlig at markere. Ved utilgængelige/høje duftplaceringer kan mange hunde således havne med hovedet direkte ind i "frustrationsmuren".

Den videre træning - progressionen

Når først hunden er sikker i disse elementer, træner vi videre i i de 4 ovennævnte søgemomenter (altid de samme): Beholder-, Indendørs-, Udendørs- og Køretøjssøg.

Vi lærer hunden at søge både med og uden line på – alt afhængig af, hvor søget foregår. Vi prioriterer glæde og motivation i søget højt.

I Lorup Hundecenter arbejdes der med Nose Work på en måde, så den kan klare alle udfordringer på kort og lang sigt. GLÆDE GLÆDE og sjov er topprioriteten.

Nose Works historie - TAK fordi du gav os Nose Work RON!

NOSE WORK er en hundesport, som har eksisteret i over små 15 år i USA og Canada. K9 Nose Work® blev grundlagt i USA af Ron GauntAmy Herot og Jill Marie O'Brien. I starten var det slet ikke tanken, at det skulle blive en stor ny aktivitet for alle hunde, men blot til brug i små kredse. Herefter kom tanken at hjælpe internatshunde til at få en mere udholdelig hverdag med noget mental stimulering. 

Ron Gaunt, som havde sin baggrund som politi og ikke mindst som specialsøgshundetræner/-fører (bl.a. narko, bomber og lig) indenfor politiet i USA i mange år, kunne gøre brug af sin egen store viden og indsigt i udviklingen af Nose Work-konceptet. Ifølge Ron var der utroligt mange hunde, som lever en dagligdag, hvor de aldrig får afløb for sine naturlige instinkter såsom at jage og søge. Mange hunde ender af samme grund i statistikken over problemhunde. Nose Work giver alle hunde en chance for at kunne udnytte disse naturlige instinkter, at opleve at blive trætte og tilfredse/velstimulerede hunde og dermed også chancen for at blive velfungerende familiehunde.

Ron Gaunt gik desværre bort december 2017. Et kæmpe stort tab, som aldrig vil kunne erstattes, men hans ånd lever heldigvis videre i det gode Nose Work for hundens skyld.

Du kan læse mere om den amerikanske K9 Nose Work® www.k9nosework.com samt på foreningen NACSW™ på følgende link: www.nacsw.net.

Selv i USA er det jo blevet så stor en succes, og nu nærmest er en urskov af varianter af Nose Work. Alle former kan jo være en super aktivitet for hunden, men det er således ikke ud fra det oprindelige koncept, at alt skal være på hundens præmisser og at man hovedsageligt arbejder med hundens naturlige instinkt.

Min egen baggrund i Nose Work for at kunne give DIG DET BEDSTE

Jeg har min baggrund i specialsøg og er både uddannet inden for dette spændende område og har uddannet en af mine egne hunde til at finde barkbiller (nogle skadelige biller i nåletræer). Dette var dog mest som et pilotprojekt. Jeg har tidligere trænet jeg en ekvipage fra Tysland til at finde væggelus.


Min Nose Work uddannelse

At være Nose Work-Pionér

At være pionér på et nyt område er hårdt men sjovt. Jeg var den første til at tage det store skridt i Danmark med at få gang i udbredelsen af Nose Work i det ganske land. Jeg har holdt kurser over det ganske land både i DKK-regi, DcH, foreninger, raceklubber - ja næsten overalt. Jeg har skrevet talrige artikler - alt sammen for at sprede budskabet om indholdet og mulighederne i denne fantastiske aktivitet.

I 2016 inviterede jeg Ron Gaunt til Danmark for at holde en uges kursus for 11 instruktører i de grundlæggende elementer i Nose Work. Efter denne "mini-uddannelse" annoncerede DKK, at de ville starte op med Nose Work som en officiel hundesport. Så JA jeg så rigtigt :-D Jeg er derfor SÅ stolt, når jeg idag ser, hvordan Nose Work er eksploderet alle vegne. Ron Gaunt gæstede Danmark også i 2017.

Som Ron ofte sagde: "The dog will humble you". 

Jeg kan pr. 1.1.20 titulere med med CNWI (Certified Nose Work Instructor) i K9 Nose Work®/NACSW™ i USA. At blive en del af denne grundlæggende organisation giver så meget mening for mig. Måden at Nose Work'e på er mig.

Læs mere om mig HER.