NOSE WORK-SKOLEN

Velkommen til NW-skolen - Nose Work-kurser med seriøsitet og reel viden bag

NOSE WORK er den helt nye aktivitet og hundesport indenfor næsearbejde med hunden, som er i rivende udvikling. Sporten under navnet K9 Nose Work ® (beskyttet navn og må KUN bruges i USA eller af instruktøre/kommende instruktører certificeret K9 Nose Work® Instructors) kommer fra USA, og er på heftig fremmarch også i de nordiske lande. Begrebet NOSE WORK er således ikke blot almindelige næsearbejde men et helt specifikt program med faste regler. 

Det er helt enkelt SJOVT, UDFORDRENDE og UDVIKLENDE for både ejer og hund, og man kan hoppe på vognen som en hundesport med konkurrencer for øje, eller helt enkelt bruge det som en super aktivering for hundens næse.

Lorup Hundecenters NOSE WORK-SKOLE har næsten alt du leder efter. Vi har løbende kurser på alle niveauer, indhold og længde - også med internationale instruktører. Da vi er meget ude at holde eksterne kurser, både i ind- og udland, kan det være, at vi ikke lige har hvad du søger, Skulle du have et helt konkret ønske, men ikke finder det i kursusudbudet, så send mig gerne en mail på  info@loruphundecenter.dk

Hvad er Nose Work?

NOSE WORK er en spændende og inspirerende aktivitet/hundesport, som passer til alle typer hunde. At lære hunden at søge styrker relationen mellem hund og ejer. En fremragende aktivitet – som holder hunden i form både fysisk og mentalt, og som giver hunden mulighed for at få afløb for dens energi via dens naturlige instinkter. En aktivitet der egner sig både til super aktivering for familiehunden og som konkurrencesport. 

NOSE WORK er for alle racer, alder eller tidligere erfaring. Selv re-aktive hunde, som ikke er gode til andre hunde, eller generelt usikre hunde kan få stor glæde af Nose Work. Alle hunde arbejder nemlig enkeltvis. Hunde som har skavanker kan sagtens være med til træningen men dog ikke gå til konkurrencer i Danmark.

Hvad går det ud på?

Ideen med NOSE WORK er helt enkelt, at hunden skal komme til en ny situation/plads og udføre et søg. Det er således en aktivitet, som man kan "have med sig" alle steder. I Nose Work benytter man virkelighedsnære søgemiljøer, og kan i princippet gennemføres hvor som helst.

Træningen er bygget op omkring søgning efter 1-3 specielt udvalgte dufte (se nedenfor) i 4 forskellige miljøer:

1) beholder-/kassesøg 

2) indendørssøg

3) udendørssøg på et afgrænset område

4) køretøjssøg

Nose Works historie

NOSE WORK er en hundesport, som har eksisteret i over 10 år i USA og Canada. K9 Nose Work® blev grundlagt i USA af Ron GauntAmy Herot og Jill-Marie O'Brien. I starten var det slet ikke tanken, at det skulle blive en stor ny aktivitet for alle hunde, men blot tl brug i små kredse. Herefter kom tanken at hjælpe internatshunde til at få en mere udholdelig hverdag med noget mental stimulering. 

Ron Gaunt, som havde sin baggrund som specialsøgshundetræner/-fører (bl.a. narko, bomber og lig) indenfor politiet i USA i mange år, kunne gøre brug af sin egen store viden og indsigt i udviklingen af Nose Work-konceptet. Ifølge Ron var der utroligt mange hunde, som lever en dagligdag, hvor de aldrig får afløb for sine naturlige instinkter såsom at jage og søge. Mange hunde ender af samme grund i statistikken over problemhunde. Nose Work giver alle hunde en chance for at kunne udnytte disse naturlige instinkter, at opleve at blive trætte og tilfredse/velstimulerede hunde og dermed også chancen for at blive velfungerende familiehunde.

Ron Gaunt gik desværre bort december 2017. Et kæmpe stort tab, som aldrig vil kunne erstattes.

Du kan læse mere om den amerikanske K9 Nose Work® www.k9nosework.com samt på foreningen NACSW™ på følgende link: www.nacsw.net.

Selv i USA er det jo blevet så stor en succes, og nu er der også dukket lidt andre versioner af Nose Work-konceptet op. Alle former kan jo være en super aktivitet for hunden, men det er således ikke ud fra det oprindelige koncept, at alt skal være på hundens præmisser og at man hovedsageligt arbejder med hundens naturlige instinkt.

Nose Work i Danmark (DKK)

I Danmark (DKK) har man taget denne hundesport til sig, og er nu en reel konkurrencesport på lige fod med andre discipliner under DKK. Der er således 4 (5) klasser: NW1, NW2, NW3, NWElite og NWSenior (mere for sjov da der ikke kan opnås titler). Man kan altid checke eventuelle NW-konkurrencer på www.hundeweb.dk

De danske regler afviger en del af andre landes regler på visse områder, og nogle af reglerne er således sidestillet med lydighedsdiscipliner, men regelsættet er jo en levende proces, som hele tiden opdateres/ændres. 

 

Duftprøve

I DKk har man valgt ikke at have krav om en såkaldt "duftprøve", inden man kan gå til konkurrencer.

En duftprøve er simpelthen for at sikre, at hunden kan duften - og ikke mindst -, at føreren kan læse hundens signaler for, hvornår den har fundet duften. En rigtig vigtig grundsten i Nose Work.

I andre lande har man derimod dette krav. I USA ORT (Odor Recognition Test), i Norge LGT (lugt genkenningstest, i Finland Hajutesti  og i Sverige DP (duftprøve).

I sportens begyndelse i USA havde man ej heller ORT. Men da man på mange konkurrencer oplevede, at mange hunde ikke kunne duften, og at førere derfor tit kom til at presse hunden, indførte man for HUNDENS SKYLD en duftprøve., 

Nose Work i Sverige (SNWK/SKK)

Den 1.1.2017 blev Nose Work en officiel hundesport i Sverige under SNWK (Svenska Nose Work Klubben)/SKK. Sverige var således det første europæiske land, hvor NW blev officielt. Det var en lang proces på over 2 år at komme frem til det endelige regelsæt. Man ville først gøre sig en masse erfaringer.

Jeg er selv blevet uddannet Nose Work konkurrencedommer/FCI i Sverige under SNWK/SKK. På grund af at jeg bor i Danmark men er uddannet i Sverige, kan jeg desværre ikke få lov til at virke som dommer i Sverige. Men der kommer nok en dag :-D

Du kan læse mere om den svenske Nose Work Klub på www.snwk.se.

Hvilke dufte arbejder man med?

Hvilke dufte arbejder vi med?

Danmark (DKK) arbejder man man følgende dufte:

1) Lavendel

2) Eukalyptus

3) Anis

Alle i form af æteriske olier.

Lorup Hundecenter vil naturligvis køre med de danske konkurrencedufte (hydrolat/"smittet materiale"), men har man ønske om enten de amerikanske/norske dufte eller de svenske dufte er det absolut også en mulighed.

 

De amerikanske dufte (+ norske) - alle æteriske olier

1) Birk

2) Anis

3) Kryddernellike
 

De svenske/finske/islandske dufte - alle HYDROLATER

1) Eukalyptus

2) Laurbærblad

3) Lavendel

Det er således ikke helt samme dufte over hele linien i Norden. Men det er jo også et faktum, at når hunden "kan sit søgekram", er indlæringen af en ny duft IKKE svær.

Min personlige præference er at anvende HYDROLATER af følgende grunde: sikkerhed for både hunde og mennesker, nemhed og den meget mindre risiko for at "smitte" miljøet (alle de steder hvor man placerer en duft). Æteriske olier er meget stærke, og skal omgås/håndteres korrekt.

Hydrolater er et biprodukt ved destillering af urter og blomster til æteriske olier. Disse hydrolater har ingen kendte bivirkninger. Alle tre hydrolater samt nogle andre anvendelige beholder osv kan købes her i Lorup Hundecenter. Se mere her.

Eucalyptus
(eucalyptus globulus & aqua)

Laurbærblad
(laurus nobilis & aqua)

Lavendel
(lavandula angustifolia & aqua)

Alle Nose-Work-kursister hos os får duft-materiale med hjem at træne videre på. Herudover kan man som kursist naturligvis købe de anvendte hydrolater.

Skulle man på et senere tidspunkt ønske at arbejde med andre dufte - altså lære hunden flere dufte - er det relativt nemt at lære hunden disse. Når hunden først har fået "grundstenene" i søgearbejdet, så er indlæring af nye dufte ikke svær.

Hvordan træner vi Nose Work/regler?

I Lorup Hundecenter er træningen lagt så tæt på grundideen i det originale Nose Work fra USA. Dette udspringer naturligvis i min egen baggrund og uddannelse hos grundlæggerne af NW i USA. Rent praktisk betyder det, at indlæring sker ud fra hundens naturlige instinkter. Vi skal lære af hunden - ikke os som skal lære hunden noget.

Da jeg p.t. er under uddannelse til certificeret instruktør under K9 Nose Work® fra USA vil de hold, som opfylder kravene indholdsmæssigt, blive slået op som dette.

I Lorup Hundecenter træner vi alt op fra starten, så alle hunde/ejere uanset tidligere erfaring har mulighed for at være med og lære.

Vi lægger stor vægt på at få forstærket HØJ motivation og glæde i søgearbejdet helt fra begyndelsen. Vi lægger meget stor værdi ind i at lægge et godt fundament i selve søget. Vi ønsker en hund, som har høj selvstændighed og glæde med minimal indflydelse fra sin ejer. Det er nemlig sådan man får en god, stabil søgehund med høj motivation. Som så meget andet, er det SÅ vigtigt i det videre forløb, at fundamenttræningen er grundigt indarbejdet.

Indlæring af duft/markering?

Når hunden har helt styr på fundamentet, så kører vi videre med indlæring af duften. Dvs. vi starter IKKE med indlæring af hverken duft eller markering. Det kommer til men ikke som 1. prioritet..Det vigtigste er at lære at læse sin hund. Kan man læse sin hund, er det oftest ikke nødvendigt med en indlært markeringsadfærd overhovedet. Lad hunden selv vælge sin markeringsadfærd. Tænk på at instinktet sjældent fejler!

Der er flere typer af markeringsadfærd, man kan lære sin hund: sit, dæk, "fryse" fysisk eller visuelt. En indlært markering som f.eks. en "frys-markering" (hvor hunden holder snuden nærmest som frosset på kilden) er der nærmest gået "mode i". Alle vil lære hunden at frysemarkere, og ja det ser også FLOT ud, og det er sjovt at lære hunden. Husk dog på, at I Nose Work er det OS som mennesker som skal lære noget - hunden kan allerede. Vi skal blot fange og belønne dens kommunikation med os!

For nogle hundetyper fungerer det rigtigt fint at indlære en markeringsadfærd - specielt højtkørende eller deciderede arbejdshunde. Men det er absolut ikke tilrådeligt for alle hunde. Den største risiko er, hvis man starter indlæring af en markeringsadfærd på et for tidligt tidspunkt af træningen, at man kan få en hund som begynder af fejlmarkere. Dette skyldes simpelthen, at  selve markeringen således får større værdi end søget. Når hunden løber ind i "frustrationsmuren" af en eller anden årsag, kan den slå over i det den har lært nemlig at markere. Ved utilgængelige/høje duftplaceringer kan mange hunde således havne med hovedet direkte ind i "frustrationsmuren".

Når først hunden er sikker i disse elementer, træner vi videre i i de 4 ovennævnte søgemomenter (altid de samme): Beholder-, Indendørs-, Udendørs- og Køretøjssøg.

Vi lærer hunden at søge både med og uden line på – alt afhængig af, hvor søget foregår. Vi prioriterer glæde og motivation i søget højt.

I Lorup Hundecenter arbejdes naturligvis ud fra de danske NW regler - men træning i Nose Work skal IKKE være træning efter regler førend hunden KAN sine ting.  Det er jo heller ikke alle som er til konkurrencer. GLÆDE GLÆDE og sjov er topprioriteten.

Mit Nose Work C.V.

RON GAUNT - 2016

Min "læremester" og forbillede - RON GAUNT - med-grundlægger af K9 Nose Work® i USA under foreningen NACSW. En hundeerfaring og -indsigtsom få, opsamlet gennem et langt professionelt liv med hunde i politiarbejde og professionelle søgehunde samt et stort hjerte og uendelig passion for hunde. THE TRUE NOSE WORK SPIRIT!

 

RON GAUNT - 2016

Ron in action - i det han elskede allermest - at se hunde arbejde og læse deres naturlige søgemønstre og reaktion. På billedet forklarer Ron om færtvandring lige inden et køretøjssøg. Et meget fint menneske med en stor ydmyghed overfor både mennesker og hunde. Alle som starter med Nose Work skulle have mødt Ron. Deres øjne og forståelse for hunde i søgearbejdet ville blive åbnet - og hele tiden med tyk streg under LÆR AF HUNDEN og LÆR AT FORSTÅ DEN.

Baggrund

Jeg har min baggrund i specialsøg og er både uddannet inden for dette spændende område og har uddannet en af mine egne hunde til at finde barkbiller (nogle skadelige biller i nåletræer). Dette var dog mest som et pilotprojekt. For indeværende træner jeg en ekvipage fra Tysland til at finde væggelus.

Min tidligere Nose Work start

Da Nose Work således begyndte at komme til vores del af verden, var det naturligt for mig at hoppe på vognen. Det tiltalte mig rigtigt meget, at det er præcis for alle hunde - også hunde som har problemer. Med min store erfaring inden for adfærd og adfærdsbehandling af problemhunde tiltalte det mig også, at det jo netop også kan bruges til at give mange problemhunde både afløb for overskudsenergi, men også at give dem mere selvtillid ved at få opfyldt et naturligt behov.

Min Nose Work uddannelse

Min egen Nose Work uddannelse er fra en af grundlæggerne af Nose Work i USA nemlig Ron Gaunt (se billederne ovenfor) Jeg har haft den store fornøjelse at lære af ham af flere omgange i Sverige over flere år, og min tilgang til Nose Work er således helt i tråd med den oprindelige Nose Work ånd i USA: Vi skal lære af hunden - vi er dem så langt underlegne, når det kommer til at alt med dufte og næsen. Dette kræver naturligvis, at man er åben for at LÆRE af hunden og at lære os endnu mere at forstå dem. Som Ron siger så ofte: "The dog will humble you". 

Da jeg konstant uddanner mig/tilegner mig mere og mere viden på området kommer man jo heller ikke uden om Fred Helfers, fra Arizona i USA. Fred er p.t. nok én af de allerstærkeste forcer for Nose Work - ihvertfald af dem som rejser uden for USAs grænser. 35 års erfaring inden for politiet med søgehunde af forskellige slags samt naturligvis CNWI - certified Nose Work Instructor under NACSW™. Både i 2017 og '18 har der stået meget Fred Helfers på mit program - både i Danmark, Sverige og USA.

Primo 2018 deltog jeg i min første Nose Work Camp i USA - nærmere betegnet i Texas og i oktober i Colorado.  YES viden fra dem som ved det :-D

Pionér-arbejdet indenfor Nose Work i Danmark

Jeg var den første til at tage det store skridt i Danmark med at få gang i udbredelsen af Nose Work i det ganske land. Jeg har holdt kurser over det ganske land både i DKK-regi, DcH, foreninger, raceklubber - ja næsten overalt. Jeg har skrevet talrige artikler - alt sammen for at sprede budskabet om indholdet og mulighederne i denne fantastiske aktivitet.

I 2016 inviterede jeg Ron Gaunt til Danmark for at holde en uges kursus for 11 instruktører i de grundlæggende elementer i Nose Work. Efter denne "mini-uddannelse" annoncerede DKK, at de ville starte op med Nose Work som en officiel hundesport. Så JA jeg så rigtigt :-D Jeg er derfor SÅ stolt, når jeg idag ser, hvordan Nose Work er eksploderet alle vegne. Ron Gaunt gæstede Danmark også i 2017.

Nose Work dommer-uddannelse i Sverige (SNWK)

I 2016 tog jeg springet og blev optaget på Nose Work dommeruddannelsen i Sverige under SNWK/SKK. Så i år januar 2017 blev jeg færdig som eksamineret/certiiceret Nose Work dommer/FCI. Videreuddannelse til NW2 og NW3 dommer fuldførtes i efteråret 2017. P.g.a. totalt forældrede regler i FCI har jeg dog ikke autorisation til at dømme i Sverige - endnu.  Jeg er SÅ stolt og ydmyg over, at jeg blev tilknyttet Sverige og den meget dygtige, veluddannede og professionelle NW-dommerstand. An honour :-D.

Mit Nose Work år 2017

I 2017 atter undervisning på en uges NW-camp i Håverud, Sverige, af  de stærke NW-forcer - Ron Gaunt - og i år endvidere også Fred Helfers - begge fra USA og begge arbejdende ud fra grundidéen i K9 Nose Work. På denne camp endvidere Mats Hedlund og Emma Wallin, som har været med fra start af NW i Sverige, og som er rigtigt dygtige.

Senere på året 2017 havde jeg endnu en gang den store ære og fornøjelse af have Ron Gaunt i Danmark. Denne gang for kurser på både Sjælland og i Jylland. Jeg havde mulighed for at have en hel del eneundervisning med Ron. Jeg er så ydmyg overfor at lære af denne fantastiske force med meget stor både faglig som menneskelig erfaring. 

I 2017 - startede og afsluttede jeg min første Nose Work instruktøruddannelse. Efterspørgslen efter en uddannelse med indhold også ud over begynderniveau har være overvældende, og de 9 elevpladser blev fyldt op på 15 min. Nyt uddannelsesforløb starter august '18 - denne gang i Jylland. 

I 2018 naturligvis - for 4. gang - deltagelse i Nose Work instruktørcamp i Sverige. I år både i Borlänge (Dalarna) og i Håverud, som de andre år. Her havde vi glæde af hele 3 forskellige instruktører: Fred Helfers, Adam Hübinette og Simon Prins. Tak til Marie Fogelquist, som altid er arrangør af disse camps. 

Mine NW-planer for 2019

Påbegyndelse af instruktøruddannelse under K9 Nose Work® . Denne uddannelse foregår i Stockholm, Sverige, og ved instruktion af medgrundlæggeren af Nose Work i USA Jill-Marie O'Brien. 

NOSE WORK is FUN and is here to stay!