Brug af æterisk olie i Nose Work

Smitte/"kontaminering" - Sådan gør du !

Et glas med 300 stk. "smittede" vatpindehoveder

Her ses et glas indeholdende 300 stk. vatpindehoveder, som er blevet "smittet" med lavendel (æterisk olie). Der er brugt: 1 dråbe æterisk olie = 300 stk. vatpindehoveder. Der er i glasset lagt et teæg med 1/2 vatrondel, hvorpå der er dryppet en enkelt dråbe lavendelolie. Efter ca. 24 timer er vatpindehovederne "smittet" og klar til brug.

Læs mere herunder om, hvordan du "smitter" materiale til brug/træning.

Smitte/kontaminering af materiale klar til brug/træning

I Danmark (DKK) har man valgt følgende dufte til Nose Work (alle æteriske olier):

Lavendel, Eukalyptus og Anis (i den nævnte rækkefølge)

For at bruge de æteriske olier til træning, skal man "smitte/kontaminere" noget materiale (duftbærere) for at kunne bruge det. Man bruger det ALDRIG direkte ud af flasken.
 

Tænk på hvor god din hunds næse er – derfor vær varsom med at udsætte den for noget som er ALT for stærkt. Synes du selv, at det er stærkt – ja hvad tror du så hunden synes?
 

Fremgangsmåden, som her beskrives, er den mest sikre for at undgå kontaminering af både miljø og mennesker. 

Vigtigt at vide om æteriske olier

  • Æterisk olie er MEGET koncentreret og derfor MEGET stærkt (kommer der en dråbe på et træbord/et stykke stof, får man det stort set aldrig væk igen)
     
  • Er mærket med advarselstrekanter på flasken, og bør omgås med STØRSTE omhu ved håndtering. Det anbefales bl.a., at det IKKE kommer i kontakt med øjne, hud eller tøj.
     
  • Brug beskyttelseshandsker ved håndtering.
     
  • Kan forårsage allergisk hudreaktion
     
  • Anbefales IKKE at indånde det
     
  • Skal holdes uden for børns rækkevidde
     
  • Må ikke hældes ud i miljøet (vasken f.eks.)
     
  • Brug beskyttelseshandsker (eller alternativt en lang pincet) ved håndtering. Dette for at undgå unødig ”smitte” af miljø, omgivelser, fingre osv. Tænk på det som ”gift”, så er man mere påpasselig i sin omgang med det.

Hvad er ”smittet/kontamineret” materiale?

Med smittet materiale menes, at f.eks. vatpindehoveder har ligget sammen med duftbæreren (f.eks. et stykke vatrondel med en dråbe olie på) i ca. 24 timer men ikke i direkte kontakt.

Hvordan ”smitter/kontaminerer” man materiale?

Inden du bare tænker på at røre ved olien!:

Tommelfingerregel: ca. 1 dråbe olie til 300 stk. vatpindehoveder

 

  1. Forbered ca. 300 stk. vatpindehoveder (klip dem af). Det er praktisk hvis de blot er afklippet lige under vattet)
  2. Klip en vatrondel i to stykker
  3. Brug et tomt glas (f.eks. et sylteglas med tætsluttende låg) f.eks. et 1-liter glas
  4. Mærk glasset tydeligt – så der ikke sker fejltagelser

Det praktiske

  1. Tag et par beskyttelseshandsker på (evt. en lang pincet)
  2. Dryp (på et sikkert sted – gerne udenfor p.g.a dampene) 1 dråbe olie ud på den halve vatrondel
  3. Læg denne halve vatrondel i en tesi/-kugle og luk tesien/kuglen
  4. Tag handskerne af – læg dem væk
  5. Læg de 300 afklippede vatpindehoveder i glasset
  6. Læg tesien ned i glasset / hæng det på kanten – luk glasset forsvarligt.
  7. Ryst glasset en gang imellem
  8. Efter ca. 24 timer er materialet smittet og klar til brug.
  9. Du kan godt lade teægget/-kuglen ligge i glasset og blot tage det du har brug for til træning.
  10. Når der er ca. 1/5 tilbage af vatpindehoveder i glasset kan du vælge (hvis teægget/-kuglen stadigvæk dufter stærkt) at fylde op med nye vatpindehoveder. Ellers må du forfra med at smitte.
  11. Smittede vatpindehoveder kan godt genbruges, men vil du være helt sikker på, at de ikke allerede har fået smitte af noget andet (f.eks. hundesavl eller lign.), så smid dem ud efter brug
  12. Vælger du at genbruge de smittede vatpindehoveder, så læg dem i et glas for sig selv til næste træningsgang. Læg dem ikke tilbage i det ”smittede”-glas.

OBS!

  • I arbejde med æteriske olier, smitter man KUN vatpindehoveder. Man smitter IKKE filtdutter (med mindre man lægger disse i en slags beholder ved brug). Kontaminerede filtdutter vil sætte duftmolekyler i meget lang tid efter brug, og det vil være svært at bruge de samme område indenfor overskuelig tid.
  • De smittede vatpindehoveder lægges ALTID helst i dåser af metal eller lign. , når man bruger dem i søg. Dette for at undgå unødig smitte af det omkringliggende miljø.
  • Smittede vatpindehoveder lægges/placeres aldrig blot som de er, men lægges altid ind i noget
  • Er du IKKE interesseret i at bruge de meget stærke olier, kan du bruge hydrolater i stedet for. De er meget mildere, totalt uskadelige og kan bruges direkte fra flasken.
  • Der er absolut intet problem med at træne hunden i det daglige med de blidere hydrolater, og så blot én gang imellem træne på smittet materiale.
  • Arbejder man med hydrolater kan man ligeledes arbejde med filtdutter. Man drypper blot en halv dråbe hydrolat på en lille filtdut. De er nemme at sætte op, og grundet flygtigheden fra hydrolatet smitter de ikke på samme måde som olien.
  • Hydrolaterne (eukalyptus og lavendel) kan købes her i Lorup Hundecenter (dog kun i større bestillinger). Klik HER . De fås i flere størrelser, og kan holde sig ca. 1 år ved korrekt opbevaring.
  • Husk ALTID at ”rydde op efter dig” – fjern evt. duftmateriale som du har arbejdet med.
  • TIPS: Da DKK har valgt at træne med meget stærkere koncentrationer af det smittede materiale (blot 50 vatpindehoveder til 1 dråbe), kan det være en god idé ind imellem at træne på stærkere koncentrationer. Grundet den forhøjede risiko der ligger i dette, anbefales det kun en sjælden gang. Men forbered din hund, så den ikke bliver blæst omkuld af duften, hvis du vælger at gå til konkurrence en dag.
     

HUSK AT DU ALTID HAR ET TRÆNINGS-ALTERNATIV TIL DE ÆTERISKE OLIER!


Februar 2017/Sanne Andersen