NOSE WORK

Trænings-/kursusbeskrivelser

I Lorup Hundecenters NOSE WORK-SKOLE tilbydes mange forskellige Nose Work kurser - én dagskurser, kurser med et forløb, TEMA-kurser/dage m.m.. Man behøver absolut ikke at være konkurrenceinteresseret for at deltage i kurserne. Er du i tvivl om, hvilket kursus som ville passe dig, så bare spørg :-D.

For aktuelle Nose Work kurser/events/arrangementer og andet klik HER

Nedenfor en beskrivelse af de forskellige kurser.

Nose Work - Intro for hvalpe


NW - Intro for hvalpe - LET THE FUN BEGIN

For hvem: For dig som bare synes, at Nose Work lyder rigtigt spændende, og godt kunne tænke dig at prøve at introducere det for din hvalp  Man kan sagtens starte tidligt med træning/introduktion med en hvalp.

Træningsmiljø: Denne første introduktion for din hvalp foregår indendørs, og der er kun en hvalp, som træner ad gangen. Vi forsøger at holde stressniveauet i den første indlæring på et minimum.

Forkundskaber: At "du er en sød lille glad hvalp"

Antal kursister: 4-6

Beskrivelse:
Nose Work med hvalpe adskiller sig lidt fra et begynderhold med voksne hunde. Der trænes naturligvis i ultra korte træningsseancer og med masser af leg for hvalpen. Det skal være SJOVT for hvalpen. Hvalpe er så RÅT og USPOLERET et hundemateriale, og det er nemt at videreudvikle/forstærke deres naturlige instinkter og nysgerrighed.

På dette hold vil der også indgå lidt miljøtræning, som er en naturlig "byggesten" i Nose Work. Der vil endvidere være lidt leg/socialisering med de tilmeldte hvalpe. 

Duft: Der arbejds KUN med "duften" af godbid på dette hold.

Nose Work - Begynder 1 (FUNDAMENT)


NW - Begynder 1 (FUNDAMENT) er introduktion til denne nye og spændende hundesport.

For hvem: For dig, som ønsker at starte med Nose Work helt fra begyndelsen. 

Træningsmiljø: Træningen foregår så stressfrit som muligt, alle hundene arbejder enkeltvis, og uden at der er andre hunde til stede.Der er derfor plads til ALLE hunde.

Forkundskaber: Hverken du hund eller dig behøver at have trænet noget som helst før - "Kom som I er"

Antal kursister: 4-6

Beskrivelse: I den første træning lægger vi fokus på at udnytte hundens nysgerrighed og dens naturlige jagtlyst efter mad eller favorit legetøj. Det er en fantastisk måde at lade hunden have det sjovt på, at opbygge dens selvtillid og lade den bruge både mental og fysisk energi.

Al den første indlæring foregår helt og aldeles ud fra hundens naturlige egenskaber - dette skaber det stærkeste fundament for den videre træning. Hunden skal synes, at det er en sjov leg at søge. Hunden får lov til at søge i et "lydigheds-frit"-miljø uden påvirkning af dig som fører. Alt sammen for at styrke hundens selvstændighed og jagt i søget.

Når hunden søger efter godbid/legetøj giver det dig de allerbedste muligheder for at lære og forstå dens signaler og kropsspro, når den arbejder i duft og samtidig opbygger man dens vilje og motivation til det videre søgearbejde. Vi skal lære af hunden og ikke omvendt!

Den sidste træningsgang vil vi introducere den første duft, som hunden skal kunne. 

På dette trin indgår beholdersøg og let indendørssøg.

Inkluderet i prisen er et lille "startkit" med en flaske hydrolat og 2 stk. metaldåser.

Duft: Lavendel

 

 

Nose Work - Begynder 2

For hvem: For dig, som allerede har gået Begynder 1 (FUNDAMENT)

Træningsmiljø: For at forsætte træning i så stressfrit miljø som muligt arbejdes der kun med én hund ad gangen. Vi er både indendørs og udendørs. Når hunden ikke arbejder sidder den i bilen eller i et bur indendøre (hvis den er stille). Enkelt undtagelser kan ske (hvis hundene f.eks. kender hinanden). Vi arbejder ud fra ideen om, at ALLE hunde skal kunne være med til sjov Nose Work træning.

Forkundskaber: Der kræves ikke andet end ovenstående. Din hund behøver ikke at kunne den første duft, da vi starter med dette.

Antal kursister: 4-6

Beskrivelse: På dette kursus vil vi starte op med introduktion af første duft, videreføre den sjove JAGT efter duften og forsætte med at styrke hundens motivation til at søge. 

Vi arbejder med gradvist større udfordringer i selve søget, studerer færtvandring, studerer hundens arbejde/kommunikation, evaluerer, arbejder med førerens arbejde/linehåndtering, forståelse af hundens naturlige søgemønstre.

Vi vil arbejde med følgende elementer: Beholdersøg, indendørssøg samt lettere udendørssøg/køretøjssøg. 

DUFT: Lavendel (opstart)

Nose Work - Begynder 3

For hvem: For dig som allerede har gået Begynder 2 i Lorup Hundecenter (eller tilsvarende). Det er en fordel, hvis din hund er "på duft" men ikke et must.

Træningsmiljø:  Alle hunde træner enkeltvis, og får dermed de optimale søgebetingelser uden forstyrrelser og med optimal ro, fokus og plads til alle. ALLE hunde kan være med - også den hund som ikke kan lide andre hunde. Vi tager optimal hensyn til alle.

Forkundskaber: Det er en stor fordel, hvis din hund er på duft men ovenfor beskrevet absolut intet must. Vi arbejder ud fra DIT niveau og tilpasser.

Antal kursister: 4-6 

Beskrivelse: På dette kursus vil vi have fokus på udvikling af hundens generalisering af søg i flere forskellige og nye miljøer. Der vil således naturligt også indgå mere miljøtræning. Vi vil udover søg i nedennævnte elementer endvidere koncentrere os en del om førerarbejdet, færtvandring, hundens kommunikation/COB (Change of Behaviour/adfærdsændring ved duft), og belønninger/belønningsplacering/-timing.

Vi vil arbejde med følgende elementer: Beholdersøg, Indendørssøg, Udendørssøg samt Køretøjssøg.

Duft: Lavendel

Nose Work - Fortsætter 1 (NW1/konkurrence)

For hvem: For dig som er konkurrenceorienteret, sigter mod NW1, og som har en hund som er MEGET duftsikker (på lavendel)

Træningsmiljø: Vi arbejder med én hund ad gangen. Vi starter dog forstyrrelsestræning i form af, at der godt kan være en eller flere hunde i passende nærhed. Dette med henblik på at kunne håndtere kravene under DKK, hvor konkurrencer tit kan være, hvor der er mange forstyrrelser i form af mennesker, hunde og begrænset plads. Vi respekterer dog afstand og plads, og deltagernes ønsker.

Forkundskaber: Din hund skal være sikker i FUNDAMENTET, vide hvad søgeopgaven går ud på og være duftsikker på lavendel. Vi arbejder med både duft i form af hydrolat og kontamineret med æterisk olie.

Antal kursister: 4-6

Beskrivelse: Der vil blive arbejdet med alle de momenter/færdigheder - både for hunde og mennesker -, som kræves for at forberede sig for deltagelse i NW1 konkurrencer.

Duft: Lavendel (både hydrolat/kontamineret med æterisk olie)

Nose Work - Fortsætter 2

For hvem: For alle som bare vil lære mere eller udfordres mere. Niveau vil være tilsvarende NW2 (konkurrenceklasse) men alle kan være med - også selvom du bare bruger Nose Work som aktivering.

Træningsmiljø: Vi vil være lidt overalt, hvor vi finder udfordringer, så alle kan udvikle sig. Vi vil stadigvæk holde NW's grundidé med at Nose Work skal være for ALLE. Hundene vil derfor som udgangspunkt arbejde enkeltvis, og alle øvrige kursister kigger på og lærer, når deres hund ikke arbejde. 

Forkundskaber:  Hunden skal være duftsikker i lavendel, og være vant til forskellige slags miljømæssige udfordringer. 

Antal kursister: 4-6

Beskrivelse: Vi skruer på sværhedsgraderne i alle de 4 momenter, arbejder med elementer som høje og utilgængelige søg, søgekondition, afkodning af hundens COB (change of behaviour/adfærdsændring), tærskelsøg, tidsfornemmelse, overblik, søgemønstre, duftkilder, konvergerende dufte, residual duft, vi videofilmer og analyserer - der er MASSER at arbejde med på dette niveau. Som en af de nemmere ting, indlærer vi duft nr. 2 (eukalyptus) og evt. også duft nr. 3.

Duft: Lavendel, eukalyptus (anis el. andet)

 

Nose Work - Fortsætter 3 (NW2/3)

For hvem: For dig som har deltaget i Fortsætter 2, og som bare vil "nørde" mere med detaljerne. Vi går i dybden, og arbejder mere med de svære elementer i niveau med NW2 og NW3. Dette trin er konkurrenceforberende til NW2/NW3/Elite.

Træningsmiljø: På dette niveau forventes hundene at kunne klare flere forstyrrelser, og vi arbejder bevidst med disse. Dog arbejder hver hund stadigvæk enkeltvis for at få fokus og lære så mange detaljer som muligt.

Forkundskaber: Du skal have deltaget i Fortsætter 2 hos Lorup Hundecenter og have niveau svarende til NW2. Hunden skal være duftsikker i både lavendel og eukalyptus og også gerne en 3. duft. 

Antal kursister: 4-5

Beskrivelse: Vi arbejder i dybden med hver enkelt hund, vi arbejder systematisk med individuelle træningsplaner, evaluering af søgene, fokuserer i dybden med de svære detaljer, videofilmer og evaluerer. For yderligere beskrivelse se under Fortsætter 2

Duft: Lavendel, Eukalyptus, Anis (eller anden duft)

Nose Work - TEMA

For hvem:  For alle - uden undtagelse

Træningsmiljøet: Kan være hvor som helst, som dækker TEMAets udfordringer

Forkundskaber: Vil fremgå af TEMA-beskrivelsen

Antal kursister: Oftest 4-6 dog afhængig af TEMA'et

Beskrivelse: TEMA kurserne er oftest én-dagskurser, men kan også være weekend-kurser.. Disse kurser er ment som et supplement til dit Nose Work kursus, eller hvis du blot vil træne/lære mere om et specifikt emne. 

Disse kurser vil typisk koncentrere sig om blot et enkelt EMNE og inspirere dig med nye øvelser, sværere søg og repetitionsøvelser.

TEMA-kurserne er IKKE for begyndere.

Emner kunne f.eks. være:

  • Høje duftplaceringer
  • Utilgængelige dufte
  • Motivering/udholdenhed
  • Forstå duften i miljøet
  • Tomme søg
  • LINE-UPs
  • "Konvergerende dufte" / "Residual duft"
  • Tomme søg
  • Kropssprog hos både hund/fører

Nose Work - Træningskonkurrencer/Clear Round/Aktiviteter med NW-indhold

Ind imellem arrangerer Lorup Hundecenter - enten alene eller i samarbejde med nogen -mulighed for dig at afprøve, hvordan det er at gå til en konkurrence. Man er måske usikker på, hvordan det foregår, og du vil her få mulighed for at prøve en "konkurrence". Du vil oftest i min kapacitet som NW-dommer i Sverige få en feedback efter dine søg, så du har noget at glædes over eller blot gode tips til din fremadrettede træning. 

En træningskonkurrence kunne være en Clear Round, som er et uofficielt konkurrencekoncept (taget fra hesteverdenen), hvor man melder til, kommer og kører alle sine søg efter hinanden, får en roset hvis man finder alle duftene, og kan køre hjem igen. Der er ikke noget fast antal søg eller regler for det. Det kan være f.eks. 3 momenter, 4 momenter eller måske 2/3 af samme type. 

Træningskonkurrencerne er KUN for sjov men vil dog følge reglerne - dvs at man f.eks aldrig kan deltage med to hunde. . Hvis man ved hvor duftplaceringerne er fra hund nr. 2, prøver man jo ikke det virkelige set-up med ukendte duftplaceringer.

Disse konkurrencer vil enten blive holdt inden for træningsgruppen og dermed ikke slået op for fri deltagelse, eller også vil de blive slået op med en tilmelding for alle.