NOSE WORK

Trænings-/kursusbeskrivelser

Velkommen til  Lorup Hundecenters K9 NOSE WORK®-SKOLE (psst det oprindelige Nose Work fra USA). 

Her tilbydes mange forskellige Nose Work kurser - én dagskurser, kurser med et forløb, TEMA-kurser/dage m.m.. Man behøver absolut ikke at være konkurrenceinteresseret for at deltage i kurserne. Er du i tvivl om, hvilket kursus som ville passe dig, så bare spørg :-D.

For aktuelle Nose Work kurser/events/arrangementer og andet klik HER

Nedenfor en beskrivelse af de forskellige kurser.

Introduktion til K9 Nose Work®

Kursusbeskrivelse:

I INTRO til Nose Work skal vi lægge et stærkt fundament med fokus på glæde og høj selvstændighed til hundens videre søgearbejde. I den første træning lægger vi fokus på at udnytte hundens nysgerrighed og dens naturlige jagtlyst efter mad eller favorit legetøj. Det er en fantastisk måde at lade hunden have det sjovt på, at opbygge dens selvtillid og lade den bruge både mental og fysisk energi. 

Det er naturligt for hunde at ville jage - nogle mere end andre, men alle har det i sig, og vil skal blot finde det frem igen. I Nose Work vil vi gerne bruge denne "jagt" til få den til at jage duften - helt enkelt til at bygge videre på det hunden har i sig helt naturligt

Hunden skal synes, at det er en sjov leg at søge. Hunden får lov til at søge i et "lydigheds-frit"-miljø uden påvirkning af dig som fører. Alt sammen for at styrke hundens selvstændighed og jagt i søget. Vi arbejder med søg på godbidder/legetøj. Når hunden søger efter godbid/legetøj giver det dig samtidigt de allerbedste muligheder for at lære og forstå dens signaler og kropssprog. Vi skal lære af hunden og ikke omvendt!

Når først hunden har fået tændt sin lyst til at "jage duften", og forstået "legen", indlærer vi den ønskede duft (lavendel). Indlæring af lavendel-duften sker på kurset Introduktion til duft, som altid ligger i forlængelse af INTRO-kurset.

For hvem:  For dig som bare synes, at Nose Work lyder rigtigt spændende, og godt kunne tænke dig at prøve med din hund.  

Træningsmiljø: Denne første introduktion for din hund foregår indendørs (både opvarmet/uopvarmet), og der er kun en hund, som træner ad gangen. 

Forkundskaber: Absolut ingen.

Antal kursister: Max. 5

Duft: Der arbejds KUN med "duften" af godbid på dette hold.

K9 Nose Work®​ - Introduktion til duft

Kursusbeskrivelse:

Efter INTRO til Nose Work er det tid til at introducere en duft - nemlig lavendel.

Fokus på dette kursus er at få hundene til at blive lige så motiverede til at finde duften af lavendel (den første duft i Nose Work) som efter godbid eller legetøj.

Vi vil træne med lignende metoder som i INTRO til Nose Work og bygger videre på hundens motivation til at ville søge og "jage" duften.

For hvem? For dig som allerede har gået INTRO til Nose Work i Lorup Hundecenter eller andre steder med samme indlæringsmetode

Træningsmiljø: Hovedsageligt indendørs men også opstart på udendørs. Træningen foregår så stressfrit som muligt, alle hundene arbejder enkeltvis, og uden at der er andre hunde til stede.Der er derfor plads til ALLE hunde. 

Antal kursister: Max. 5

Duft: Lavendel

Inkluderet i prisen er et lille "startkit" med en flaske hydrolat og 2 stk. metaldåser.

 

 

 

K9 Nose Work ® - Begynder 1

For hvem: For dig, som allerede har gået K9 Nose Work® INTRO samt K9 Nose Work® INTRO til duft.

Træningsmiljø: For at forsætte træning i så stressfrit miljø som muligt arbejdes der kun med én hund ad gangen. Vi er både indendørs og udendørs. Når hunden ikke arbejder sidder den i bilen eller i et bur indendøre (hvis den er stille). Enkelt undtagelser kan ske (hvis hundene f.eks. kender hinanden). Vi arbejder ud fra ideen om, at ALLE hunde skal kunne være med til sjov Nose Work træning.

Forkundskaber: Der kræves ikke andet end ovenstående. Din hund behøver ikke at kunne den første duft, da vi starter med dette.

Antal kursister: 4-6

Beskrivelse: På dette kursus vil vi starte op med introduktion af første duft, videreføre den sjove JAGT efter duften og forsætte med at styrke hundens motivation til at søge. 

Vi arbejder med gradvist større udfordringer i selve søget, studerer færtvandring, studerer hundens arbejde/kommunikation, evaluerer, arbejder med førerens arbejde/linehåndtering, forståelse af hundens naturlige søgemønstre.

Vi vil arbejde med følgende elementer: Beholdersøg, indendørssøg samt lettere udendørssøg/køretøjssøg. 

DUFT: Lavendel (opstart)

K9 Nose Work ® - Begynder 2

For hvem: For dig som allerede har gået Begynder 1  i Lorup Hundecenter (eller tilsvarende). Det er en fordel, hvis din hund er "på duft" men ikke et must.

Træningsmiljø:  Alle hunde træner enkeltvis, og får dermed de optimale søgebetingelser uden forstyrrelser og med optimal ro, fokus og plads til alle. ALLE hunde kan være med - også den hund som ikke kan lide andre hunde. Vi tager optimal hensyn til alle.

Forkundskaber: Det er en stor fordel, hvis din hund er på duft men ovenfor beskrevet absolut intet must. Vi arbejder ud fra DIT niveau og tilpasser.

Antal kursister: 4-6 

Beskrivelse: På dette kursus vil vi have fokus på udvikling af hundens generalisering af søg i flere forskellige og nye miljøer. Der vil således naturligt også indgå mere miljøtræning. Vi vil udover søg i nedennævnte elementer endvidere koncentrere os en del om førerarbejdet, færtvandring, hundens kommunikation/COB (Change of Behaviour ved duft), og belønninger/belønningsplacering/-timing.

Vi vil arbejde med følgende elementer: Beholdersøg, Indendørssøg, Udendørssøg samt Køretøjssøg.

Duft: Lavendel

K9 Nose Work ® - Begynder 3

For hvem: For dig som er godt i gang med Nose Work, og som har en hund som er MEGET duftsikker (på lavendel)

Træningsmiljø: Vi arbejder med én hund ad gangen. Vi kan være både på Savværket samt på andre lokaliter.

Forkundskaber: Din hund skal være sikker i FUNDAMENTET, vide hvad søgeopgaven går ud på og være duftsikker på lavendel. Vi arbejder med både duft i form af hydrolat og kontamineret med æterisk olie.

Antal kursister: 4-6

Beskrivelse: Der vil blive arbejdet med alle de 4 momenter/færdigheder. Vi går mere i dybden med søget, videofilmer, analyserer og fokuserer på, hvad den enkelte kursist behøver for at kunne gøre fremskridt.

Duft: Lavendel (hydrolat)

K9 Nose Work ® - Fortsætter 1

For hvem: For alle som bare vil lære mere eller udfordres mere. Niveau vil være tilsvarende NW1/NW2, men alle kan være med - også selvom du bare bruger Nose Work som aktivering.

Træningsmiljø: Vi vil være lidt overalt, hvor vi finder udfordringer, så alle kan udvikle sig. Vi vil stadigvæk holde NW's grundidé med at Nose Work skal være for ALLE. Hundene vil derfor som udgangspunkt arbejde enkeltvis, og alle øvrige kursister kigger på og lærer, når deres hund ikke arbejde. 

Forkundskaber:  Hunden skal være duftsikker i lavendel, og være vant til forskellige slags miljømæssige udfordringer. 

Antal kursister: 4-6

Beskrivelse: Vi skruer på sværhedsgraderne i alle de 4 momenter, arbejder med elementer som høje og utilgængelige søg, søgekondition, afkodning af hundens COB (change of behaviour), tærskelsøg, tidsfornemmelse, overblik, søgemønstre, duftkilder, konvergerende dufte, residual duft, vi videofilmer og analyserer - der er MASSER at arbejde med på dette niveau. 

Duft: Lavendel

 

K9 Nose Work ® - Fortsætter 2

For hvem: For dig som har gået et længere forløb hos Lorup Hundecenter. Du har en reel viden bag din NW træning, og er godt i gang med din træning på NW2 niveau. Du behøver absolut ikke at være konkurrenceinteresseret for at deltage på dette hold.

Træningsmiljø: Savværket vil være udgangspunktet, men vi vil også inddrage passende andre miljøer.

Forkundskaber: Du skal have trænet NW i nogle år, og være interesseret i at gøre reelle fremskridt i din træning.

Antal kursister: 4-6

Beskrivelse: Se under Fortsætter 1.

Duft: Lavendel. Vi indlærer evt. også  duft nr. 2 (eukalyptus) 

K9 Nose Work ® - Fortsætter 3

For hvem: For alle som bare vil lære mere eller udfordres mere. Niveau vil være tilsvarende NW2 (konkurrenceklasse) men alle kan være med - også selvom du bare bruger Nose Work som aktivering.

Træningsmiljø: Vi vil være lidt overalt, hvor vi finder udfordringer, så alle kan udvikle sig. Vi vil stadigvæk holde NW's grundidé med at Nose Work skal være for ALLE. Hundene vil derfor som udgangspunkt arbejde enkeltvis, og alle øvrige kursister kigger på og lærer, når deres hund ikke arbejde. 

Forkundskaber:  Hunden skal være duftsikker i lavendel, og være vant til forskellige slags miljømæssige udfordringer. 

Antal kursister: 4-6

Beskrivelse: Vi skruer på sværhedsgraderne i alle de 4 momenter, arbejder med elementer som høje og utilgængelige søg, søgekondition, afkodning af hundens COB (change of behaviour), tærskelsøg, tidsfornemmelse, overblik, søgemønstre, duftkilder, konvergerende dufte, residual duft, vi videofilmer og analyserer - der er MASSER at arbejde med på dette niveau. Som en af de nemmere ting, indlærer vi duft nr. 2 (eukalyptus) og evt. også duft nr. 3.

Duft: Lavendel, eukalyptus

 

K9 Nose Work ® - Ekspert/NW3

For hvem: For dig som har deltaget i Fortsætter 3, og som bare vil "nørde" mere med detaljerne.Elementerne vil i sværhdsgrad være til NW3.

Træningsmiljø: På dette niveau forventes hundene at kunne klare flere forstyrrelser, og vi arbejder bevidst med disse. Dog arbejder hver hund stadigvæk enkeltvis for at få fokus og lære så mange detaljer som muligt. 

Forkundskaber: Du skal have deltaget i Fortsætter 3 hos Lorup Hundecenter og have niveau svarende til NW2/3. Hunden skal være duftsikker i både lavendel og eukalyptus og kunne klare sværere miljøudfordringer.. Som fører skal du være rimelig sikker i aflæsning af hundens signaler/COB.

Antal kursister: 4

Beskrivelse: Vi arbejder i dybden med hver enkelt hund, vi arbejder systematisk med individuelle træningsplaner, evaluering af søgene, fokuserer i dybden med de svære detaljer, videofilmer og evaluerer. Ved kursets start udarbejdes en individuel træningsplan for hver enkelt hund, som evalueres ved kursets slutning.

Vi arbejder med NW3 udfordringer som blinde søg, ukendt antal dufte, opdeling af områder, afsøgning af større områder, større miljøudfordringer (herunder trapper af forskellige slags) m.m.

Duft: Lavendel, Eukalyptus + evt. anis

Nose Work - TEMA

For hvem:  For alle - uden undtagelse

Træningsmiljøet: Kan være hvor som helst, som dækker TEMAets udfordringer

Forkundskaber: Vil fremgå af TEMA-beskrivelsen

Antal kursister: Oftest 4-6 dog afhængig af TEMA'et

Beskrivelse: TEMA kurserne er oftest én-dagskurser, men kan også være weekend-kurser.. Disse kurser er ment som et supplement til dit Nose Work kursus, eller hvis du blot vil træne/lære mere om et specifikt emne. 

Disse kurser vil typisk koncentrere sig om blot et enkelt EMNE og inspirere dig med nye øvelser, sværere søg og repetitionsøvelser.

TEMA-kurserne er IKKE for begyndere.

Emner kunne f.eks. være:

 • Høje duftplaceringer
 • Utilgængelige dufte
 • Motivation/udholdenhed
 • Forstå duften i miljøet
 • Tomme søg
 • LINE-UPs
 • Forstyrrelser
 • "Konvergerende dufte" / "Residual duft"
 • Tæt-siddende duftkilder
 • Tomme søg
 • Kropssprog hos både hund/fører

Nose Work - Træningskonkurrencer/Clear Round/Aktiviteter med NW-indhold

Ind imellem arrangerer Lorup Hundecenter - enten alene eller i samarbejde med nogen -mulighed for dig at afprøve, hvordan det er at gå til en konkurrence. Man er måske usikker på, hvordan det foregår, og du vil her få mulighed for at prøve en "konkurrence". Du vil oftest i min kapacitet som NW-dommer i Sverige få en feedback efter dine søg, så du har noget at glædes over eller blot gode tips til din fremadrettede træning. 

En træningskonkurrence kunne være en Clear Round, som er et uofficielt konkurrencekoncept (taget fra hesteverdenen), hvor man melder til, kommer og kører alle sine søg efter hinanden, får en roset hvis man finder alle duftene, og kan køre hjem igen. Der er ikke noget fast antal søg eller regler for det. Det kan være f.eks. 3 momenter, 4 momenter eller måske 2/3 af samme type. 

Træningskonkurrencerne er KUN for sjov men vil dog følge reglerne - dvs at man f.eks aldrig kan deltage med to hunde. . Hvis man ved hvor duftplaceringerne er fra hund nr. 2, prøver man jo ikke det virkelige set-up med ukendte duftplaceringer.

Disse konkurrencer vil enten blive holdt inden for træningsgruppen og dermed ikke slået op for fri deltagelse, eller også vil de blive slået op med en tilmelding for alle.